Interactieve televisie

Wat is interactieve televisie? Heel simpel uitgelegd is het de mogelijkheid om interactie te hebben met je TV. Eigenschappen van interactieve televisie (ook wel ITV genoemd) zijn:

  • Pauzeren en terugspoelen
  • Opnemen in de cloud
  • Online Videotheek
  • Programma gemist
  • EPG (electronische programmagids)
  • Op meerdere schermen televisie kijken zoals: smartphone, tablet, laptop etc.

Met enkel digitale televisie, zonder het interactieve deel dus, is dit niet mogelijk. Bij digitale televisie ontvang je een betere beeldkwaliteit en meer zenders dan bij analoge televisie.
Bij interactieve televisie kijk je ook digitaal, maar met extra mogelijkheden.

Wil dat zeggen dat interactief kijken alleen maar voordelen heeft? Nee, dat niet. Zo is ITV vaak afhankelijk van een internetverbinding. Alleen TV bestellen is er dus niet bij.

Ook dient de meegeleverde digitale ontvanger altijd verbonden te zijn met het modem. Dus als jouw internetaansluiting zich ver van je TV bevindt, dan heb je dus een hele lang draad nodig. Of een draadloze set. Dit zijn 2 (of meer bij meerdere televisie-aansluitingen) adapters die je aan weerszijden in het stopcontact steekt en met elkaar communiceren met het stroomnet. De adapters zijn weer aangesloten aan het modem en digitale ontvanger. Dit betekent dat je de draad ertussen niet nodig hebt.
Toch willen deze adapters nog weleens storing geven, waardoor het dus niet een oplossing voor iedereen is.

Mocht je graag met een CI+ module willen kijken, dan is dit (nog) niet mogelijk met interactieve televisie. Je kunt zo’n module namelijk niet koppelen aan een draad en verbinden met je modem. In dat geval ben je aangewezen op enkel digitale TV.

Meer TV zenders

Bijna alle providers bieden de mogelijkheid om je ITV pakket uit te breiden met extra zenders. Hier betaal je uiteraard een extra bedrag per maand voor. Voordat je een provider kiest, kijk dan goed welke zenders er standaard al in het pakket zitten en welke je extra moet aanschaffen. Dat voorkomt dat je achteraf duurder uit blijkt te zijn dan dat je vooraf had aangenomen.

 

Providers die interactieve televisie leveren zijn:

KPN Interactieve televisie KPN

Levert 3 televisiediensten: ITV op DSL of glasvezel, Digitenne en KPN Play.

 

Telfort interactieve televisie Telfort


Vodafone

Levert ITV op DSL of glasvezel.

 

Online.nl


Tele2

Leveren ITV op DSL of glasvezel evenals Digitale televisie via de ether.

Fiber Nederland

Levert digitale tv en ITV via DSL of glasvezel

Ziggo

Levert analoge tv, digitale tv en interactieve TV.