Interactieve televisie

Wat is interactieve televisie? In het kort gezegd heb je met interactieve tv een aantal mogelijkheden en functionaliteiten die je niet hebt met de “standaard” manier van tv kijken. Dat heeft alles te maken met het feit dat vroeger tv kijken altijd via de kabel verliep en tegenwoordig steeds vaker via de internetverbinding. Hierdoor is er ook meer mogelijk.

Een aantal functionaliteiten van Itv zijn:

  • Pauzeren en terugspoelen
  • Opnemen van programma’s in de cloud
  • Online Videotheek
  • Programma gemist
  • EPG (electronische programmagids)
  • Op meerdere schermen in huis televisie kijken zoals: smartphone, tablet, laptop etc.

Met enkel digitale televisie, zonder het interactieve deel dus, is dit niet mogelijk. Bij digitale televisie ontvang je een betere beeldkwaliteit en meer zenders dan bij analoge televisie.
Bij interactieve televisie kijk je ook digitaal, maar daarnaast dus met bovengenoemde extra mogelijkheden.

Let op wanneer je interactieve televisie bestelt

Wil dat zeggen dat interactief kijken alleen maar voordelen heeft? Nee, dat niet. Zo is Itv vaak afhankelijk van een internetverbinding. Alleen tv bestellen is daarom niet mogelijk. Providers zoals bijvoorbeeld KPN zullen dit alleen leveren in combinatie met een internetverbinding.

Ook dient de meegeleverde digitale ontvanger altijd verbonden te zijn met het modem. Dus als jouw internetaansluiting zich ver van je tv bevindt, dan heb je dus een hele lang draad nodig. Of een draadloze set. Dit zijn 2 (of meer bij meerdere televisie-aansluitingen) adapters die je aan weerszijden in het stopcontact steekt en met elkaar communiceren met het stroomnet. De adapters zijn weer aangesloten aan het modem en digitale ontvanger. Dit betekent dat je de draad ertussen niet nodig hebt.
Toch willen deze adapters nog weleens storing geven, waardoor het dus niet een oplossing voor iedereen is.

CI+ module

Mocht je graag met een CI+ module willen kijken, dan is dit (nog) niet mogelijk met interactieve televisie. Je kunt zo’n module namelijk niet koppelen aan een draad en verbinden met je modem. In dat geval ben je aangewezen op enkel digitale TV.

Meer tv zenders

Bijna alle providers bieden de mogelijkheid om je Itv pakket uit te breiden met extra zenders. Hier betaal je uiteraard een extra bedrag per maand voor. Voordat je een provider kiest, kijk dan goed welke zenders er standaard al in het pakket zitten en welke je extra moet aanschaffen. Dat voorkomt dat je achteraf duurder uit blijkt te zijn dan dat je vooraf had aangenomen. Sommige providers bieden een leuke deal aan wanneer je hun pakket combineert met een mobiel abonnement.

Providers die interactieve televisie leveren zijn:

Interactieve televisie KPN

KPN 

Levert 3 televisiediensten: ITV op DSL of glasvezel en Digitenne. Dit laatste product is geen interactieve televisie.

interactieve televisie Telfort

Online.nl

Zij leveren interactieve tv in samenwerking met Canal Digitaal. Standaard bieden zij 80 televisiezenders aan voor een goede prijs. Wil je niet teveel betalen, dan zit je bij deze provider goed.


Tele2

Leveren itv via een DSL-lijn of glasvezel. Bij Tele2 kun je heel goedkoop uit zijn als je tevreden bent met een simpel abonnement. Wil je wat meer dan de absolute basis dan worden andere providers zoals KPN of Ziggo al snel aantrekkelijker.

Fiber Nederland

Levert digitale tv en ITV via DSL of glasvezel

Ziggo

Onlangs is Ziggo opgehouden met het leveren van hun tv diensten via het analoge kanaal. Je ontvangt nu dus standaard signaal van digitale kwaliteit. Uiteraard heb je daarnaast nog de mogelijkheid om interactieve tv te bestellen met ook hier weer extra zenders.